Aditivi
de apă rece, boiliesuri (si pelete) de apa rece, nade de apa rece - si
exemplele ar putea continua, însă dilema ramane - Ce inseamnă mai
exact- din punct de vedere al temperaturii- o apă rece?. Producătorii
de nade şi momeli evită să definească în mod clar ce consideră o apă
„rece” şi ce o apă „caldă, așadar iată-mă încercând sa arunc puţină
lumină asupra acestui subiect, în cele ce urmează.
Fără
alte ceremonii, din capul locului am să spun că personal, consider „apă
rece” (cu implicații asupra momelilor de apa rece etc) orice apă care
are sub 8 grade Celsius si apă caldă orice apă peste 8 si până la 22 de
grade Celsius . Motivul principal pentru care stabilesc graniţa între
cele două la 8 grade Celsius, este unul simplu. Sub această temperatură, chimia apei se modifică dramatic.
Știu, chimia sună deja prea complicat şi prea anost. Chiar dacă nu e
cea mai captivantă lectură, in cele ce urmează o sa vă propun o scurtă
trecere în revistă a evoluţiei proprietăților fizico-chimice ale apei
în relație directă cu temperatura. S-ar putea să descoperiţi legături
interesante cu implicatii directe in rezultatele partidelor de pescuit
de iarnaă, primăvară devreme sau chiar toamnă tarzie.
După
cum știți, temperatura apei determină nivelul de oxigen dizolvat în
ea, iar din fericire pentru vietăţile acvatice, cu cât apa este mai
rece, cu atât cantitatea de oxigen dizolvat în ea este mai mare. Cu
toate acestea pe majoritatea apelor stătătoare (fac excepție cele cu
izvoare foarte puternice şi deci cu o buna ventilare/primenire) peştii
vor suferi de hipoxie, sau mai pe româneşte de lipsă de oxigen. (* O
exceptie notabila de la regula o constituie carasul, specie care a
dezvoltat o rezistenta incredibila la hipoxie acuta. Puteti citi mai
multe aici )
De
asemenea , temperatura apei influenţează nivelul de pH. Astfel, cu cât
apa e mai rece cu atât Ph-ul tinde să crească. Influenţa modificărilor
de PH asupra peştilor şi florei acvatice este una directă însă mult mai
subtilă şi mai greu cuantificabilă într-un articol.
Densitatea apei se modifică cu creşterea temperaturii, între 0oC şi 4oC creşte cu temperatura, apoi scade astfel încât densitatea maximă a apei este, la 4oC, de 1g/cm3. Apa îşi măreşte volumul la solidificare, gheaţa are densitate mai mică decât densitatea apei la 0oC după cum rezultă şi din figura alăturată.
Densitatea apei se modifică cu creşterea temperaturii, între 0oC şi 4oC creşte cu temperatura, apoi scade astfel încât densitatea maximă a apei este, la 4oC, de 1g/cm3. Apa îşi măreşte volumul la solidificare, gheaţa are densitate mai mică decât densitatea apei la 0oC după cum rezultă şi din figura alăturată.
Aceste
proprietăţi au o importanţă deosebită în natură. Când timpul se
răceşte, apele lacurilor, râurilor etc. se răcesc la suprafaţă până la 4oC.
Cum apa la această temperatură are densitatea maximă se lasă la fund
iar la suprafaţă ajunge apă cu temperatură mai mare. După ce toată masa
de apă a ajuns la 4oC stratul de la suprafaţă se răceşte dincolo de 4 grade şi la 0oC, dupa
cum bine ştiţi apa îngheaţă. Gheaţa fiind mai uşoară decât apa lichidă
rămâne la suprafaţă. De aceea stratul de apă de pe fundul lacului sau
râului va rămâne intotdeauna lichid şi va avea o temperatură în jur de 4oC, permiţând existenţa vieţii subacvatice.
Ok,
destul cu ştiinţa, haideţi ca să revenim la pescuit.. sau măcar la
peşti şi la discuţii legate direct de aceştia. Având în vedere cele de
mai sus, înainte şi imediat după dezgheţarea apei, trebuie înţeles de ce
peştii vor fi găsiţi mai întotdeauna încă grupaţi „în gropane” locuri
cu apa adancă, vor avea în continuare metabolismul încetinit la minim,
şi ce e cel mai rău , cel mai adesea nu vor fi dispuși sa se hrănească
zilnic.
Cred
că Shaun Harisson spunea undeva ca un pescar care nădeşte excesiv şi cu
o nadă nepotrivită apelor reci poate „strica” balta pentru toţi
ceilalţi pescari şi chiar pentru câteva zile. Ca sa intelegeti despre ce
vorbim, in cazul crapului, la temperatura de 12 grade hrana este
digerata in 50-60 de ore, pe cand la temperatura peste 22 de grade hrana
este complet digetara in mai putin de 5 ore.
Altfel
spus, ceea ce pare greu de înţeles de mulţi oameni, este ca un peşte
care ia o singura gura de hrana, s-ar putea sa nu se mai hrănească
câteva zile, mai ales daca nada/momeala respectiva este una uleioasa,
grea, neadecvata apeleor reci. Mulţi pescari cred că din contră
peştelui ar trebui sa ii fie foame dupa un post aproape negru de peste
iarna. Nimic mai greşit. Chiar daca apa s-a dezgheţat la suprafață,
pestii au dupa cum spuneam metabolismul încetinit în continuare la
minim şi acesta ramane direct dependent de temperatura apei. Mai mult,
menţionam mai sus lipsa de oxigen. Aceasta influenţează direct
metabolismul, încetinindu-l suplimentar fata de scăderea temperaturii.
Așadar gândiţi-vă ca peşti vin după un post negru, o pauză de hrănire de
până la câteva luni. Da, se vor hrăni dacă au ocazia, dar vor avea
imediat probleme de digestie, neputând digera hrana pentru o buna
perioada de timp (uneori câteva zile). De aceea , nadele foarte
hrănitoare (cu un conținut ridicat de uleiuri, făina de peste, făina de
sânge tind sa faca rau in aceasta perioada. Acestea trebuie „lungite”
sau diluate daca vreți fie prin adaos de pământ fie prin combinarea lor
cu făinuri cerealiere. Uleiurile din anumiți aditivi sau chiar din nade
tind sa se coaguleze la temperaturi scăzute, aşadar sunt de evitat.
În
zilele cu soare, peştii –despre care nu trebuie niciodată sa uităm ca
sunt animale cu sânge rece- vor căuta apa mica, în care să îşi încarce
„bateriile”daca vreți, să îşi accelereze metabolismul şi să îşi revină
după iarnă. Pe măsura ce vor reuși sa scape de eventualii paraziți de
pe corp (cumulați in perioadele de „pseudohibernare”, in apropiere
mâlului , şi vor deveni tot mai activi, ulterior, cand apa se
incalzeste peste grade ei vor deveni in primul rând interesați de
perpetuarea speciei şi apoi de hrana.
Cunoscând
şi înțelegând aceste tipare comportamentale si punând în relaţie cu
temperatura apei si cea exterioara, localizarea peştilor ar trebui să
devină un lucru mult mai uşor accesibil oricărui pescar.
Şi findcă tot am adus vorba, cea mai buna nada si momeala de apă rece sau caldă este si ramane tocmai localizarea pestilor.
Fir întins!
Claudiu Banu
No hay comentarios:
Publicar un comentario