"A avut o nadă secretă", sau "a dat cu ce trebuia",
e adeseori concepția chiar și între participanții la concursuri atunci
când unul din concurenți sau un vecin de pe baltă prinde bine iar
ceilalți pescari șomează. Mult mai adesea însă nu e vorba decât de o
simplă combinație între două elemente cheie: localizarea peștilor și
strategia de nădire. Dacă stăpâniți aceste două lucruri, succesul nu are
cum să vă ocolească.
Nadele disponibile astăzi sunt alcătuite din diferite amestecuri de
făinuri și spărturi cerealiere, pesmeți , aditivi și stimulatori de
gust, condimente, semințe și chiar pământuri și argile. Unele din
aceste nade sunt dedicate anumitor specii de pești, altele sunt
generale, dar rolul lor principal este aproape întotdeauna același: să
atragă și să mențină peștele în zona de pescuit. Practic atunci când
introduceți nada în vadul ales, urmăriți să creați o zonă capcană, în
care să prindeți peștii. Acesta este de altfel motivul pentru care pe
râu se folosesc lungimi mari ale strunei, pentru ca momeala și
cârligul să se situeze în aceeași zonă în care este dusă nada. Ceea ce
comercianții nu specifică nicăieri și foarte mulți pescari nu învață
decât pe pielea lor, este faptul că simpla introducere a nadei în apă nu
este singura condiție necesară pentru a atrage automat peștele. De
asemenea, trebuie clar înțeles ca nada acționează pe o zonă restrânsă.
Nu vă așteptați să atrageți peștele din celălalt cap al bălți și nici
măcar peștele care sare în apropiere de malul opus. Din experiența
noastră nada are un efect local pe distanțe de câțiva metri pătrați. Cea
mai bună metodă de a avea pește în vadul pescuit rămâne totuși
localizarea inițială a peștilor, sau a structurilor în jurul căruia
peștii se găsesc în mod nativ. Ceea ce nu e chiar atât de greu pe cât
poate părea la prima vedere.
Peștii sunt creaturi cu un comportament repetitiv, tipicar dacă
vreți, ei preferând să patruleze aceleași zone, să se hrănească în
aceleași locuri și în general de acest lucru trebuie ținut cont atunci
când alegem un loc de pescuit. Orice structură cum ar fi malul opus
sau pragurile de sub apă, vegetația submearsă, plaurii, crengile sau
copacii scufundați, bolovanii, picioarele de poduri sau chiar și cele
de pontoane constituie locuri în jurul cărora marea majoritate a
speciilor de pești gravitează în mod nativ. Chiar dacă nu vedeți nici o
structură de suprafață , rețineți că pe majoritatea bălților de la noi
se regăsesc praguri sub apă începând de pe la 2-3 metri de mal și
continuând până la 25-30 de metri. De asemenea, un număr însemnat de
bălți se află pe cursul unui fost râu sau pârâu și implicit
localizarea albiei scufundate vă poate aduce într-un loc care ține
pește. Exploatarea corectă a cunoștințelor legate de comportamentul
peștilor țintă vă aduce mai aproape de scopul urmărit, fie acesta un
juvelnic cât mai plin, capturarea unei specii noi pentru palmares sau
realizarea unei capturi capitale. Un cunoscut pescar de crap din Anglia
spunea că ar prefera ca la o partidă de 6 ore să petreacă 5 ore căutând
locul unde e peștele decât să pescuiască la întâmplare. Lucrul acesta
este valabil și la feeder, păstrând bineînțeles proporțiile. Să revenim
însă și la nadă.
Indiferent că este vorba de un amestec pus la punct de un pescar sau
achiziționat din comerț, pregătirea finală a acestuia pentru pescuit,
are ca scop să îl facă să lucreze acolo unde se află și cârligul cu
momeală și, sperăm noi, și peștii. Vorbim așadar de acțiunea și
mecanica nadelor, și înțelegem prin aceasta felul și timpul în care se
desface nada din coșuleț odată ajunsă pe substrat. Atunci când
amestecăm groundbait-ul, acesta ar trebui să conțină doar suficientă apă
astfel încât să se lege atunci când e strâns într-un coșuleț momitor ,
dar apoi să se dezintegreze rapid (pentru a forma un covor de hrană pe
substrat), după ce a fost introdus în zona de pescuit. (Despre pașii ce
trebuie urmați pentru a obține o nadă corect pregătită pentru pescuit
citiți mai multe aici.)
Am întâlnit adeseori expresia "puțin și des" atunci când vine vorba
despre cantitatea de nadă ce se recomandă a fi introdusă de-a lungul
partidei de pescuit, și trebuie să recunosc că aceasta poate să fie cea
mai eficientă metodă de a suna clopoțelul de chemare la masă a peștilor.
Ceea ce trebuie să rețină pescarul începător, este faptul că el
trebuie să atragă în mod constant peștii pe vad, și că simpla
introducere a unui coșuleț cu nadă la câteva zeci de minute îi aduce la
cârlig în cel mai fericit caz doar peștii rezidenți pe zona respectivă.
Dacă nu aveți prezentare in 3-5 minute de la lansare, recuperați,
încărcați din nou și lansați din nou. În acest fel preluați în mod activ
sarcina de atragere a peștilor. Nu doar nada introdusă cât și zgomotul
coșulețului poate declanșa curiozitatea peștilor. Decât să fie nevoie să
așteptați ca peștele să găsească momeala, mai degrabă acționați astfel
încât să îi atrageți în mod activ către ea. Marea majoritate a peștilor
sunt curioși, și obișnuiți ca ceea ce cade pe apă să fie hrană : de la
gâze și insecte la semințele și peletele folosite de piscicultori.
Momitorul nostru care cade în mod constant într-o anumită zonă atrage
mai repede sau mai târziu atenția peștilor din imediata apropiere. Dacă
numărul peștilor atrași este unul însemnat , următorul lucru care ar
trebui să se producă este începerea competiției pentru hrană. Unul din
motivele pentru care pescuitul al feeder este atât de eficient este
tocmai faptul că, cu cât trăsăturile se succed mai repede cu atât mai
repede introducem alt coșuleț cu hrană în vad, menținând atenția
peștilor care se hrănesc.
Însă nu doar "puțin și des" este o variantă câștigătoare în pescuitul
la feeder. Există și situații când pentru a atrage și reține pe vad un
banc considerabil de pești, pescarul trebuie să întindă o masă
copioasă, așa numitul "pat de nadă" încă de la debutul partidei. Aceasta
se impune pe carpodromuri, lacurile cu bancuri mari de plătici, și în
general orice apă cu o populație acvatică considerabilă. Tocmai de
aceea, cei mai mulți dintre noi, ne începem partida introducând rapid
mai multe coșulețe de nadă pe vad, fără să atașam cârlig și momeală.
Numim această etapă nădire inițială. Se folosesc adeseori coșulețe de
mărimi considerabile, sau este folosită chiar și praștia de nădire.
Rețineți însă că în apă traiectoria coșulețului nu este dreaptă către
substrat ci el coboară întotdeauna către dumneavoastră. Cu cât apa e
mai adâncă cu atât coșulețul se va apropia mai mult de pescar. Atunci
când nădiți cu praștia sau cu măna, bulgării de nada trebuie lansați mai
aproape de dumneavoastră si nu în același loc în care cade coșulețul.
Ceea ce se impune și aici este nădirea și lansarea cu precizie, pe
același vad, aspect esențial pentru a avea succes în partidele
dumneavoastră.
Poate cel mai dificil aspect pentru un începător este luarea deciziei
referitoare la ce ar trebui să facă în situațiile în care după un
număr decent de capturi și trăsături, acestea încetează brusc. Există
mai multe scenarii posibile: din cauza unuia din peștii rprinși ceilalți
pești s-au speriat și au părăsit vadul , pescarul a "golit vadul" (de
peștii rezidenți), în zonă și-au făcut apariția pești mai mari care i-au
speriat pe cei mici, sau chiar un răpitor atras de "gălăgie"
patrulează acum zona nădită. La toate aceste situații există indicii,
însă nu le voi detalia acum, ci pur și simplu ca și soluție, vă recomand
ca în sezonul cald (mai-septembrie) să aveți o abordare pozitivă iar
in sezonul rece una negativă. Abordarea pozitivă presupune introducerea
în continuare a unei cantități de nadă la câteva minute, plus
eventualele "ofrande" de momeli pe lângă nadă. Abordarea negativă
presupune folosirea de coșulețe mici, și introducerea parcimonioasă a
momelilor în vad, cu perioade mari de așteptare între trăsături.
Pentru a avea rezultate tot mai bune în pescuitul la feeder, rețineți
faptul că o strategie corectă de localizare și nădire primează în fața
echipamentului folosit și a inscripțiilor de pe acesta.
Claudiu
No hay comentarios:
Publicar un comentario