Unii
pescari de la noi – inclusiv subsemnatul - le spun jelete, englezii le
numesc „ jelly pellets”, iar de fapt si de drept acestea sunt nimic
altceva decât pelete expandabile preparate cu gelatina . Diferența fata
de peletele obișnuite o constituie in primul rând textura jeletei, mai
cauciucato-gelatinoasa spre deosebire de cea fibros-buretoasa pe care o
au peletele expandabile pregătite in modul clasic. Avantajul este
uneori faptul ca pe bălțile cu multă albitură jeletele tind să reziste
mai bine pe cârlig, sporind șansele de a avea captură la fiecare
aruncare.
În
cele ce urmează o să vă spun cum le puteți puteţi obţine, pentru a
le folosi direct pe cârlig atunci când pescuiți la feeder, match sau
varga. Așadar aveți nevoie de următoarele: pelete expandabile, apa,
gelatina granule, o pompa de pelete si puţină îndemânare în bucătărie.
Pentru utilizarea gelatinei la pregătirea jeletelor de pescuit trebuie
mai întâi să o hidratam. Gelatina granule se hidratează intr-o cantitate
de 5 până la 10 ori mai mare de lichid decât propria greutate,
după indicațiile de pe plic. Apoi apa împreună cu gelatina se pun pe
foc, la foc mic si se amesteca continuu, fără să se aducă la fierbere.
Foarte important este să nu lăsați gelatina sa fiarbă şi să o daţi
deoparte de pe foc imediat ce s-a dizolvat. Fierberea distruge gelatina.
După
dizolvare, lichidul se transfera cald în pompă, se pune si o cantitate
de pelete, şi se videază până toate peletele cad la fundul
recipientului. Se lasă sa se răcească in recipient si apoi se pot
scoate si folosi. Excesul se poate pune la păstrare în frigider.
Fir întins!
Leviathan
No hay comentarios:
Publicar un comentario