lunes, 30 de septiembre de 2013

Jelete de casă

Unii pescari de la noi  – inclusiv subsemnatul - le spun jelete, englezii le numesc „ jelly pellets”,  iar de fapt si de drept acestea sunt nimic altceva decât  pelete expandabile preparate cu gelatina . Diferența fata de peletele obișnuite o constituie in primul rând textura jeletei,  mai cauciucato-gelatinoasa spre deosebire de cea fibros-buretoasa pe care o au peletele expandabile pregătite in modul clasic. Avantajul este uneori  faptul ca pe bălțile cu multă albitură jeletele tind să reziste mai bine pe cârlig, sporind șansele de a avea captură la fiecare aruncare.
 În cele ce urmează o să vă spun cum le puteți  puteţi obţine,  pentru  a le folosi direct pe cârlig atunci când pescuiți la feeder, match sau varga.  Așadar aveți nevoie de următoarele:  pelete  expandabile,  apa, gelatina granule, o pompa de pelete si puţină îndemânare în bucătărie.  Pentru utilizarea gelatinei la pregătirea jeletelor de pescuit trebuie mai întâi să o hidratam. Gelatina granule se hidratează intr-o cantitate de 5 până la 10 ori mai mare de lichid decât propria greutate, după indicațiile de pe plic.  Apoi apa împreună cu gelatina se pun pe foc, la foc mic si se amesteca continuu, fără să se aducă la fierbere. Foarte important este să nu lăsați gelatina sa fiarbă şi să o daţi deoparte de pe foc imediat ce s-a dizolvat. Fierberea distruge gelatina.
După dizolvare, lichidul se transfera cald în pompă, se pune si o cantitate de pelete, şi se videază până toate peletele cad la fundul recipientului. Se lasă  sa se răcească in recipient si apoi se pot scoate si folosi. Excesul se poate pune la păstrare în frigider.
Fir întins!

Leviathan

No hay comentarios:

Publicar un comentario